Wednesday, 27 March 2013

  • 鬼佬眼中的香港

     

    香港,有好多大陸人、有好多新移民、有好多菲律賓人、有好多南亞裔人……但其實,仲係有好多鬼佬。facebook上有兩個專頁(分別係Hong Kong MemesHong Kong Memes……),專門收集「鬼佬眼中的香港」meme,有令港人啼笑皆非的搞笑圖,也有極度中point,超有共鳴的獨到見解。《主場》為讀者精選以下memes,讀者可以藉此了解一下﹐這一群了解香港的鬼佬怎麼看香港。


    所謂meme,即係萬能key,將一張dramatic嘅圖片,配上唔同嘅文字,適用於唔同情況,成為一個笑話archetype,每次見到同一張圖,就會勾起同一種情緒,即時get到唔到場境嘅共通笑位。有趣的是,將meme文化發揚光大的世界級笑話網站9gag,是由三位香港「屋邨仔」創辦!

    唔講咁多,去圖!

    紅VAN亡命,鬼佬都知道......

    但原來雙層巴士在他們眼中,都已經快得過份....

    佢地更唔明白點解有人上樓梯時,巴士會開車.....

    以下的配圖,標題就寫著:"...if you see Doc Brown driving your minibus, get off immediately......" 原來88km/h就可以回到未來?鬼佬可能較少入新界,去一轉屯門或會立見天圖 .......

    而遊客眼中的香港標誌電車,對於住喺香港一段時間的外國人眼裏,實在不那麼吸引:

    他們對地上公共交通著迷,但似乎唔多鍾意搭地鐡;港人港鐵冇品,外國人當面不點破,同港男港女一樣,都會上網發洩。
    例如最不滿在後面一揪人排隊時,都唔係喺銀包度攞返張八達通出嚟嘟的懶鬼......

    最唔鍾意人開聲玩手機,近日的Candy Crush風氣,可能會讓他們發癲.....

    他們也不喜歡港人的雙重標淮....

    不過咁又唔老嚟咗啲喎!

    喺香港出嚟行,識流利廣東話,不及識分廣東話同國語重要!

    「在香港講普通話?學廣東話啊XX!」

    外國人分得出港人同某啲大陸人,因為佢哋都好清楚部份大陸人嘅特性...

    上水站的情況,佢地都一清二楚,係囉,點解唔用升降機?

    識得擁護廣東話,好兄弟!不過,睇完呢張圖我就知自己表錯情……DIU LEI LO MO!!!!!

    只有一個願望無分種族、國藉,不是世界和平,而是渴求有假放。可能外國人也討厭李氏力場吧?

    It’s official, 鬼佬也討厭地產霸權:

    此圖可側面反映越來越多外國朋友進駐新市鎮,但工仍要返港島:

    為什麼這也是笑點?可能已經習以為常嘅港人,見到都唔識笑...

    咁多唔滿意?點解仲要住喺度呀?搵食啫!
    但其實香港都有令鬼佬喜歡的地方,例如.......

    要吃家鄉小食也很方便:

    甚至會吃到超越家鄉土產之作:

    有時香港可以係天堂......

    香港人忽視的地方,其實也是天堂 =]

    不過,大部份時間係地獄......

    唯有將缺點睇成優點.....

    可能除了「阿Q精神」之外,未來會有「鬼佬精神」。

    小編渴求讚好 <----(FB's fans page)

    原文: http://thehousenews.com/society/gweilo%E7%9D%87%E9%A6%99%E6%B8%AF/

Comments (1)

About the Author

Who recommended?

Who gave the eProps?

2 eProps from: